Grifola frondosa (მაიტაკე) ტრადიციულად „ქალურ“ სოკოდ ითვლება: ის დადებითად მოქმედებს ჰორმონულ ფონზე, ხელს უწყობს მენსტრუალური ციკლის დარეგულირებას და ქალებში დროული ოვულაციის მიმდინარეობას. სასქესო ჰორმონების (ესტროგენების და პროგესტერონის) ბალანსზე პოზიტიური გავლენის შედეგად, Maitake ხელს უწყობს კანის სიღრმისეული შრეების ელასტიურობისა და დატენიანების შენარჩუნებას, ზრდის ტურგორის სიმკვრივეს და ხარისხს. ამასთან, ეს სოკო შესანიშნავად არეგულირებს ნახშირწყლოვან და ცხიმოვან ცვლას, აღადგენს უჯრედების მგრძნობელობას ინსულინის მიმართ, ამცირებს გლუკოზის დონეს სისხლში, ნორმალიზებს ნაწლავის მიკროფლორას, რითაც ხელს უწყობს ჯანსაღ და ეფექტურ წონის კლებას და იმუნოლოგიურ სტატუსს.
Pleurotus ostreatus შეიცავს ერგოთიონეინისა და გლუტათიონის ანტიოქსიდანტების დიდ რაოდენობებს, რის გამოც შეიძლება ჩაითვალოს უნივერსალურ ყოველდღიურ დანამატად, რომელიც ეხმარება ახალგაზრდობისა და ცხოვრების ხარისხის გახანგრძლივებას. გლუტათიონი ერთ-ერთ მთავარ ანტიეიჯ-მოლეკულად არის აღიარებული: ის იცავს ჩვენს ორგანიზმს ოქსიდაციური სტრესის შედეგებისგან, მნიშვნელოვან როლს თამაშობს ღვიძლში მრავალი მავნე ნივთიერების დეტოქსიკაციაში, იცავს ჩვენი იმუნური სისტემის უჯრედებს დაზიანებისგან, არეგულირებს აპოპტოზის პროცესებს და ამით ახანგრძლივებს ორგანოებისა და ქსოვილების ახალგაზრდობას და სტრუქტურულ ფუნქციას. ერგოთიონეინი — კიდევ ერთი მნიშვნელოვანი ანტიოქსიდანტური მოლეკულაა, რომელიც ბევრ სოკოში გვხვდება, თუმცა Pleurotus ostreatus ამ მხრივ ერთ-ერთი რეკორდსმენია. იაპონიის 2006 წლის კვლევაში აღმოჩნდა, რომ ერგოთიონეინის მაღალი შემცველობის სოკოს გაზრდილი მოხმარება ასოცირდება დემენციის ნაკლებ სიხშირესთან.
Boletus edulis ფართოდ არის აღიარებული თავისი მაღალი საკვები და გემოვნური თვისებებით. Boletus edulis მდიდარია ცილებით, ვიტამინებითა და ანტიოქსიდანტებით: პოლიფენოლებით, C ვიტამინით, გლუტათიონით, ერგოთიონეინით, likopin-it, ბეტა-კაროტინით, E ვიტამინით და სხვ. ეს ნაერთები აქტიურად ებრძვის თავისუფალ რადიკალებს, რომლებიც ასაკთან ერთად გარდაუვლად გროვდება და აზიანებს უჯრედებს, რითაც ეხმარება ქრონიკული, ასაკთან ასოცირებული დაავადებების განვითარების რისკის მინიმიზებაში. Boletus edulis-ს შეუძლია შეამციროს ციტოტოქსიკურობა და დაათრგუნოს ზოგიერთი პროუნთებითი ციტოკინი, რითაც ამცირებს ონკოლოგიური დაავადებებისა და ორგანიზმის ქრონიკული ანთებითი სტატუსის გახანგრძლივებულ რისკს. აგრეთვე, თეთრი სოკო აუმჯობესებს ნაწლავის მიკრობიოტის შემადგენლობას მძიმე დისბიოზის პირობებში, ხელს უშლის ყაბზობას, აუმჯობესებს მონელებას და ამცირებს ჰორმონ გრელინის დონეს, რომელიც პასუხს აგებს შიმშილის შეგრძნებაზე. Boletus edulis-ის ყოველდღიური მიღება ეხმარება ჭარბი წონის შემცირებაში, რის შედეგადაც მცირდება გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებისა და ენდოკრინული დარღვევების განვითარების რისკიც.
Tremella fuciformis (ტრემელა)
Tremella fuciformis — სოკო, რომელიც საუკუნეების განმავლობაში გამოიყენება ტრადიციულ ჩინურ მედიცინაში და ფლობს გამოხატულ ადაპტოგენურ, ჰიპოლიპიდემიურ, ნეიროპროტექტორულ და ანტიოქსიდანტურ მოქმედებას. ძლიერი წყლისშემკავებელი თვისებების გამო Tremella-ს პოლისახარიდები ბუნებრივ დამატენიანებელ საშუალებად ითვლება, რომლის მოქმედებაც დაბალმოლეკულურ ჰიალურონის მჟავას ჰგავს: მათ შეუძლიათ შეაღწიონ დერმის ღრმა შრეებში და სტიმულირება მოახდინონ კოლაგენისა და ელასტინის სინთეზზე ფიბრობლასტებში. სოკოს ყოველდღიური მიღება ხელს უწყობს კანის ვიზუალურ გაახალგაზრდავებას, ტურგორის ხარისხის ზრდას და კანის ჰიდროლიპიდური მანტიიის აღდგენას. Tremella-ს პოლისახარიდებს ასევე აქვთ გამოხატული გასტროპროტექტორული და ანთებისსაწინააღმდეგო მოქმედება კუჭისა და ნაწლავის კედლებზე — მუკოიდური ლორწოს წარმოქმნის გზით — და წარმოადგენს პრებიოტიკს, რომელიც აუცილებელია ნაწლავის „კარგი“ მიკროფლორის, განსაკუთრებით ბიფიდობაქტერიების, ზრდისთვის; სწორედ ისინი მონაწილეობენ მნიშვნელოვანი ამინომჟავებისა და B ჯგუფის ვიტამინების სინთეზში.







მიმოხილვა
მიმოხილვები ჯერ არ არის.